Може би повечето от вас добре познават трите бели отрови, с които най-често третираме организма си:
- Бяла захар (захароза) – изкушението, на което най-трудно устояваме. Най-известни последствия от нея са диабета, затлъстяването, сърдечно-съдовите болести и кариеса на зъбите. Това разбира се далеч не е всичко. Захарта като неестествена храна се усвоява необичайно бързо и директно от организма, химическият й състав е много близък до фруктозата в плодовете (всъщност лесно се разпада на фруктоза и глюкоза, т. нар. инвертна захар) и при поемането й нивото на глюкозата в кръвта рязко спада – появява се желание да се поеме още захар и се получава нещо като омагьосан кръг. При децата панкреаса функционира по-различно и спомага за усвояването й, така че децата по-лесно се справят с нея. През пубертета обаче тази функция се променя и по силата на навика продължава поемането й в същите количества… Най-лошото, което за съжаление не се приема масово по разбираеми причини, е че захарта влияе пагубно на енергийно ниво, като влошава без да забележим цялостното енергийно състояние на тялото, имунната система отслабва и косвено причинява болести. Захарта е виновник за т.нар. гликиране – свързване с протеините (напр. колагена) – процес, който намалява еластичността на кожата, вътрешните органи и артериите, ускорява се процеса на стареене у човека. Захарта предизвиква отделянето на хормони на стреса като адреналин, епинефрин и кортизол, които компенсират нивото на кръвната захар. Впоследствие се чувстваме раздразнителни и неспокойни, дори разтреперани. Захарта ограбва минералите в кръвта и витамините от B-комплекс. Един много коварен факт, е че захарта често се съдържа във висок процент в продукти, които даже не са сладки. Това често можете да избегнете като внимавате за съдържанието на съставки, завършващи на –оза (фруктоза, декстроза, сукроза…).
- Бяло брашно – съдържа над 55% въглехидрати и повечето хора май дори не предполагат колко вредно е въздействието му върху човешкия организъм, особено протеинът глутен, който се съдържа в него в значително по-големи концентрации от непреработеното жито. В миналото се е използвал за лепило (оттам идва името му – от англ. glue – лепило). Глутенът доказано уврежда лигавицата на червото, също така образува глутенови екзорфини, които прекъсват чревната перисталтика, водят до психични болести (аутизъм, шизофрения, мигрена). Той е алерген, т.е. често води до алергия (непоносимост към глутен – специфични болести: целиакия, глутенов ентерит), особено при малки деца, които са по-чувствителни. За минимизиране на вредния ефект се препоръчва необработеното жито да се консумира след накисване, най-добре покълнало, а хляба да се прави с кисела закваска (англ.)
- Бяла (готварска) сол – общоизвестно е, че е вредна за зрението ни, но освен това има и редица други последствия. Типични последствия са болести като хипертония, инфаркт, инсулт, язва, бъбречно – каменна болест, остеопороза, рак на стомаха и много други. Смята се, че всъщност „балсамираме“ тялото си докато сме още живи, поемайки сол в чисто състояние. Загубваме гъвкавостта на тялото си, а костите и ставите стават трошливи и по-бързо се износват. Отделно пречи да се усети истинският вкус на храната (обърква верният ни избор), нарушава осмозата в клетките, вследствие на което се „подуваме“ с вода, която изолира енергийните запаси и ги превръща в тлъстини. Съвременния човек повече от всякога е подложен на прекомерна консумация, дори без да я добавя в чист вид, тъй като се съдържа в повечето готови храни или полуфабрикати. Йодираната сол се счита за по-малко вредна, а калиевата сол - за по-добър заместител. Солената вана пък има обратен (неутрализиращ) ефект, но трябва да се внимава с времетраенето й (допитайте се до експерт).
Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 госта